Last update: 2 maart 2009
Copyright 2005-2009 by "huisinfrankrijk"    All Rights reserved    E-Mail: info@huisinfrankrijk.info
De afgelopen periode was er een van betrekkelijke rust.
We hebben ons voorgenomen er dit komende jaar de schouders weer eens onder te zetten.
Nadat we afgelopen oktober een drietal hoofdbalken geplaatst hadden in de slaapkamer boven het woonvertrek(dit verhaal houd u nog tegoed...), was het plan voor dit weekend de zoldervloer te bouwen.
Deze zolder is nauwelijks op stahoogte en dus voornamelijk bedoeld om spullen op te slaan. Daarnaast is door het verlaagde en geisoleerde plafond de kamer beter warm te houden. In een later stadium zal in deze kamer ook een eigen houtkachel geplaatst worden. Hopelijk is het dan ook in de winter bewoonbaar.
Januari 2009 (door Frank)
Hoofdbalken

Hoofdbalken

Balkjes op maat maken

Balkjes op maat maken

Uitgestrookt

Uitgestrookt

De eerste gipsplaten

De eerste gipsplaten

Isolatie aanbrengen

Isolatie aanbrengen

De laatste loodjes eh..nietjes

De laatste loodjes eh..nietjes

Eitje

Eitje

Plafond

Plafond

Trappetje

Trappetje

Rooksignalen

Rooksignalen

Balklaag.

Allereerst was het tijd voor de balklaag. Naar goed Frans voorbeeld werd over de hoofdbalken een tweede laag balken aangebracht die op zijn beurt later de vloerplaten moest dragen. Onder de 2de balklaag wordt dan het gips gemonteerd. Hiertussen wordt glaswolisolatie aangebracht.

De temperatuur overdag viel ons alles mee. Af en toe moesten de handen even warmgewreven worden, maar van bevriezingsverschijnselen was geen sprake...het was immers eind januari en dus de koudste periode jan het jaar.
Overigens was het opvallend rustig in ons straatje...we hebben de buren nagenoeg niet gezien: die zaten waarschijnlijk lekker bij de kachel.

Hard werken en zo...

Het hele weekend was nodig om de balklaag te plaatsen en er de eerste gipsstroken  onder te nieten.
Het idee was om eerst gips te plaatsen, daarop isolatie te leggen en daarna pas de vloegplaten te plaatsen. Zondagmiddag zat het eerste gips er tegen en dus was het tijd om even te ontspannen.
Bovendien waren we door ons kachelhout heen en werd het langzamerhand wel erg koud.
Op dus naar onze grote vriendin Hanneke aan de westzijde van de Morvan die ons een lekkere maaltijd in het vooruitzicht had gesteld.
Na een gezellige avond bijkletsen, enkele (meerdere) glazen en een goede nacht slaap vertrokken we op maandagmorgen vroeg om de rest van de klus te klaren.
En voorspoedig ging het.
ook de kachel snorde weer dankzij een noodvoorraad hout die we van Hanneke meekregen.
In de loop van de middag lag de zoldervloer er in en was het tijd voor een lekker stuk zelfgebakken brood (de bakker is dicht op maandag)  en een gebakken eitje...je moet er ook een beetje van genieten, niet?
Laatste klusjes...

Na het afwerken van de laatste platen bleven we alleen nog zitten met een gapend trapgat. gelukkig hadden we in een ver verleden daarvoor al eens een bijzonder curieus trapje meegenomen.
Het was een soort harmonicatrap die volledig geconstrueerd was uit aluminium. Dit trapje wordt tot een klein pakketje opgevouwen en past dan op de klep die het trapgat afsluit. ingenieus ding...en voelt vrij solide aan.

Nu de vloer op zijn plaats ligt, begint de ruimte al meer op een kamer te lijken. Volgende keer worden de schuine zijden(pannendak) geisoleerd en afgetimmerd. Verder moeten de wanden nog gestucadoord worden en is er nog een hoop te doen aan de vloer. maar dan...vermoedelijk eind maart...is de temperatuur alweer beter en begint het langzaamaan lente te worden.
Vooralsnog is het onze intentie om elke 2 maanden een aantal dagen aan de slag te gaan...